Passive/Aggressive

Various Islands in the Stream – Et forførende soundtrack til den varmeste sommer i mands minde

August 19 2018, af Alexander Julin

øen

V/A “Various Islands in the Stream” (ØEN Rec., 2018) – anmeldelse af Alexander Julin

Den tredje opsamlingsudgivelse fra bånd- og pladeselskabet ØEN Rec. byder på en overflod af nye og mindre velkendte ansigter i dansk elektronisk musik. Med en samlet spilletid på lidt over 80 minutter fordelt over 14 kunstnere føles “Various Islands in the Stream” som en dybdegående indføring i det musikalske miljø i og omkring ØEN; et miljø, der ud fra udgivelsen at dømme kan kendetegnes ved åbenhed og musikalsk varme. For foruden i forvejen ØEN-affilierede artister (Fruit, Jeppe Wolmer, Forte, VKTR), findes der også bidrag fra bl.a. Birch, der indtil nu har udgivet en EP og LP på Infinite Waves; aarhusianske XYZ udgiver sit første materiale siden 2016; og der er også et bidrag fra ligeledes aarhusianske K. Dallas, der udgav sin debut-EP på tyske A Friend In Need i juli.

Det er en kvalitet ved kompilationen som portræt, at den ikke skildrer et musikalsk miljø, der prøver at skabe en særegen identitet i det danske musikmiljø ved at lukke sig om sig selv. I stedet viser den et musikalsk miljø, der kun bliver mere interessant i kraft af, at flere bliver inkluderet. Det er meget lig Posh Isolation, der med udgivelsen af “I Could Go Anywhere But Again I Go With You” fra januar, fremstod mere bredtfavnende end nogensinde og måske også som et mere uforudsigeligt selskab, end det længe havde gjort.

“Various Islands in the Stream” er enormt god, ikke udelukkende i kraft af summen af de respektive numre, men også i kraft af de enkelte numre hver især. Med enkelte undtagelser fremgår materialet nøje udvalgt og gennemarbejdet. Det er en detaljerig og legesyg opsamling, hvor masteringen giver et klart udtryk for en bevidst værnen om lyden som sådan. Det er med andre ord en usædvanligt hi-fi båndudgivelse, hvor hvert enkelt element i de respektive sange synes at komme til sin ret. Det klæder udgivelsens numre, fordi deres kvalitet ikke kan begrænses til et spørgsmål om, at lyde lækkert eller ej. Der er tale om gode kompositioner, fra house over ambient til et mere technoidt udtryk, der alle formår at indkapsle en følelse, man ikke kan andet end forankre i den danske sommer anno ‘18. Eksempelvis på “Destinations” (DJ Katira), “Words” (Fruit) og “Something Late” (Lattice) er der en enkelhed og ikke mindst en varme, der gør udgivelsen egnet som soundtrack til de dage i solen, der passerer som resultat af sæsonens sløvsind og eufori. Og det er denne varme, snarere end stilistiske fællesnævnere, der binder numrene sammen til en helhed.

Musikken på “Various Islands in the Stream” er seriøs i den forstand, at den er åbenlyst gennemarbejdet. Men den er hverken selvhøjtidelig eller udfordrende; letheden og varmen i numrene, det primære fokus på den gode melodi og den åbenlyse appel tjener som en kærkommen påmindelse om, at god musik – og god kunst helt overordnet – ikke nødvendigvis behøver være svært tilgængelig for at være berigende. Håndværksmæssigt er “Various Islands in the Stream” en eminent opsamling, hvilket ikke mindst skyldes dens lokkende og forførende karakter. Det er en musik, der pirrer mig fra første lyt, en musik til sommerens spænding og sorgløshed, som man kan vende tilbage til adskillige gange. Det er, en floskel eller ej, en udgivelse, der gør én tørstig efter mere, fordi den er så veludført og intuitivt fængende.

Info: “Various Islands in the Stream” udkom i juli på ØEN Rec.