Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

z0it – Music to dance to (or dance to music to)

Kritik September 16 2020, af passive/aggressive

z0it “Music To Dance To” (Quantum Natives, 2020) anmeldelse af Claus Haxholm

Der er en virkelig skøn tekst med til denne udgivelse fra z0it, “Music To Dance To”, som for nylig er udgivet af Quantum Natives. Udgivelsen er en zip-fil, der indeholder ovennævnte text, masser af dansesko-scanninger, og så selvfølgelig noget musik, der er lavet til at danse til, men som også er lavet med bl.a lyde fra dansesko og kroppe, der bevæger sig. Altså dans at musikke til, om man vil.

Det kan dog til tider være relativt svært at høre/tyde. Flere af lydene lyder som 808’s eller klap, mens andre lyde er klart genkendelige som et let trin eller en fod, der glider langs gulvet.  Det er en slags (non-)master-class i sampling, hvor elementerne bliver bearbejdet på en relativt grov vis. Når jeg siger grov, er det ikke så meget lyddesignet, jeg taler om, som visse steder er ganske underfundigt og frisk – men lige så meget den måde, der bliver genereret rytmer, harmonier og “melodier” på. Mange steder er de ret grove/enkele/simple og måske mest af alt “mekaniske”, hvilket virker godt, men også lidt pudsigt i forhold til det ret menneskelige og organiske udgangspunkt: dansen.

Forholdet mellem musik og dans er måske lidt ligesom hønen og ægget, og i de her kompositioner bliver der virkelig arbejdet med de forskellige betydningslag af lydene og den dans, der på så mange måder bliver opfordret til; samtidig med at det kan være ret svært at genkende mange af de lyde, der bliver manipuleret.

Flere af tracksne er lavet i et programmeringssprog, der hedder Tidalcycles, som jeg ikke kender til. Men det kunne godt lyde, som om det er meget sequencer-baseret. Der er i al fald en stemning af et vist forløb, der bliver kørt igennem, manipuleret, udviklet og fordrejet, men så det stadig (af og til) er genkendeligt.

I tracket “Pascale” interviewer z0it danseren Pascale. Der bliver også introduceret mere klassisk genkendelige footwork-træk, men i meget abstrakt form, tilsat lidt smadret salsa? Jeg har ret svært ved at følge, hvad der præcist bliver talt om andet end dansesko, og hvordan de føles. På et tidspunkt staver z0it & Pascale med skoene og skal gætte, hvilket bogstav der bliver gestikuleret. Det er ret sjovt at lytte med på og så at gætte med, når man fatter systemet/legen. Det er også med til at åbne deres proces op, så man kan være med til de eksperimenter, der lægger grundlaget for det, man/jeg danser, når man/jeg hører musikken her.

Flere af stykkerne bearbejder instruktioner, der før har været brugt til danseværker. Der er en cirkulær fornemmelse i flere af numrenes tematiske opbygning, men også når man hører udgivelsen igennem, er det, som om der er visse teknikker, der bliver genbrugt i en let drejet version, men ikke mere, end at det er genkendeligt.

Den medfølgende tekst begynder i øvrigt således: “Does it feel circular now you know?”

fra Z0it “Music To Dance To”

Det er muligt, at visse lyde også går igen. Det er dog ikke så meget det, jeg tænkte på; det er mere de her “skygger”, der lapper ind over hinanden i de forskellige kompositioner, mens man forestiller sig, hvordan der er blevet bevæget kroppe til de instruktioner, vi kun hører opsplittede fragmenter af i numrene “Instructions” (med undertitlerne “(Claps)”, “(The Lick)” og “(Splash)”, samt de to “OVERLAY”-versioner).

Det er virkelig sjovt at høre sådan en frisk og teknisk ikke vildt elegant plade med meget på hjerte, som absolut bliver formidlet på mange gode måder. Der bliver også leget med det cirkulære i form af brug af andre tracks, som jeg ikke kender, men det lyder som noget lidt grime-ish, men klart mere dansevenligt, som jeg er ret sikker på ikke stammer fra z0it. Samplet lyder meget anderledes og lugter af at have en helt anden agenda.
Men inklusionen virker vildt godt og åbner igen for, at den abstrakte musik ikke virker hermetisk og navlepillende. Det er tydeligt, at der bliver talt musikalsk til og om musik, der er relevant blandt andre musiklyttere end, til tider, lidt lukkede eksperimentalfolk – til trods for at formsproget er udvidet og eksperimentalt på udgivelsen.

I forhold til Quantum Natives’ andre udgivelser, som jeg ikke har tjekket ud i et godt stykke tid, virker det også til, at der er sket meget for at åbne op i post-internet-opløsningscollage-festen. Den er nok stadig i gang, men jeg synes, det er rigtig sundt, at der også bliver inkluderet udgivelser som denne, der i visse greb ligger i god forlængelse af de strategier, QN normalt arbejder med, men som på mange andre måder også puster nyt (eller nok mest: andet) liv i et foretagende, som jeg altid har syntes var spændende, og som jeg nu er blevet rigtig frisk på at følge mere tæt igen.

Sidst, men ikke mindst skal det også siges, at der også er et fint lille videoværk, der kan ses her:

Info: z0it “Music to Dance to” er ude nu som zip-fil på det britiske label/mediekollektiv Quantum Natives. Udgivelsen kan downloades gratis på Mediafire – via linket her.