Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

DJ Paypal – En jukebox af kompliceret rytmik og teknik

Blog March 14 2018, af sandra DJ-PAYPAL-FAQD-718x400

Af Sandra S. Borch

En ny Aarhus-klub kaldet Body2Body åbnede sidste uge med portugisiske DJ Nigga Fox. I den kommende weekend bliver der smidt en solid omgang ægte footwork på gulvet i selskab med DJ Paypal.

Han er en del af Chicagos Teklife-crew, har udgivet på Flying Lotus’ Brainfeeder-label og kører sit eget Mall Music-kollektiv. DJ Paypal er indbegrebet af en energisk (juke)jukebox både i sit virke og sin lyd. Oftest dækker han sit ansigt med en Teklife-t-shirt; som en hater af hype har DJ Paypal ingen interesse i at sætte fokus på sin borgerlige identitet. Med et alias, der deler navn med et af verdens førende online-betalingssystemer, kan man nemt tro, at DJ Paypals projekt er en post-kapitalistisk kommentar til forbrugssamfundet. Det ville dog være at komplicere tingene en anelse for meget. DJ Paypal er nok nærmere en internet-troll, der gør en dyd ud af at tage pis på det hele. De komplekse polyrytmer og forståelsen for samples bør til gengæld tages mere end alvorligt på et dansegulv.

Tilbage i 2014 udsendte DJ Paypal 30 forskellige edits af det samme Drake-nummer – hent samlingen her. Den er et godt eksempel på, hvor hurtigt footwork-æstetikken kan transformere kommerciel amerikansk rap til hyperhits med godt benarbejde og beats. Et andet karaktertræk ved Paypal er, at han strækker sig vidt: over lyden af disco-samples på speed til afrikansk polyrytmiske labyrinter og jazzet juke. På den måde orienterer han sig ligeligt bagud – med et blik mod sit ophav – og fremad og udvider det footwork-fundament, som Rashad og Spinn etablerede.

Hans lyd viser en artist, der svømmer i idéer til nye retninger i footwork-genren og kombinerer alt, hvad footwork handler om; opløse faste rytmer med tricks og samples med en teknisk overlegenhed, og han må siges at være blandt de mest indflydelsesrige artister i den nye footwork-generation sammen med artister så som DJ Earl, Mastercard, DJ Orange Julius, Jana Rush og Jlin.

Man kan med fordel lytte til nedenstående mix, der inkluderer mere end 50 tracks fordelt på 90 minutter. Med pitchede hi-hats introducerer DJ Paypal ikke kun sin egen stil, men også et bredt udsnit af Teklifes diskografi og øvrige footwork-artister.

Info: DJ Paypal spiller d. 16.marts på Tape sammen med Camille, DJ HFP og DJ Danmark. RSVP