Passive/Aggressive

Astrid Engberg – På jagt efter en stemning (mixtape)

Mixtape August 27 2020

Af Mikkel Arre

Både som dj, producer og sangerinde tager Astrid Engberg ofte udgangspunkt i jazz, men strækker sig samtidig frit i adskillige retninger: dansable beats, rytmik og melodier fra varmere himmelstrøg, blidt udflydende psykedeliske omveje.

Med et strejftog gennem denne vidtfavnende sfære har Engberg sammensat et mixtape til Passive/Aggressive. Ser man på tracklisten, giver den et fingerpeg om, hvor varieret et mix der er tale om: Der er jazzlegender som Dorothy Ashby og Alice & John Coltrane, kosmisk percussion fra Om Buschmann, afrikansk-klingende house fra Le Motel og ny, fri ensemble-jazz fra Emma Jean Thackeray og Ishmael Ensemble.

Netop sidstnævnte var afsættet for mixet, forklarer Astrid Engberg.
”Jeg havde ikke en særlig grundtanke, da jeg startede. Det er mere en stemning, jeg prøver at følge. Jeg havde en idé om, at jeg gerne ville ende mixet med Ishmael Ensemble, da jeg synes, det er det vildeste nummer, og det er en ny plade i min samling.”

Hvordan er din proces, når du skal lave et mix som det her? Planlægger du meget på forhånd, eller udvikler mixet sig snarere i nuet?
”Hver gang jeg laver et mix, tager jeg udgangspunkt i min egen sindstilstand, men prøver samtidig så vidt muligt at følge pladerne. Altså være åben for de plader, der springer i øjnene, når jeg står foran reolen. Nogle gange melder en plade sig ligesom selv på banen. Så det udvikler sig fra pladereolen til pladespillerne. Når jeg har pladerne og en idé om et forløb, tænder jeg computeren og indspiller mixet.”

Resultatet af den proces kan høres her.


Info: Astrid Engbergs debutalbum, ”Tulpa”, udkommer d. 18. september via Creak. Hun spiller live i Kolding d. 2. september, Svendborg d. 9. september og i Helsingør d. 23. september (RSVP).