Passive/Aggressive

Erna – Intens percussion-oplevelse på nyt dansk label

Blog June 14 2018, af sandra a3748201472_10

Af Ida Selvejer Faaborg

Duoen Erna, der består af Kristian Paulsen og Anders Bach, udsendte tidligere i år udgivelsen “Pan” på det nye københavnske label Wetwear. Foruden “Pan” har Wetware udgivet to andre udgivelser: “Appropriate” af duoen JUICE., som også udgøres af Paulsen og Bach, samt “BLDG” af Anders Bach og Lars Bech Pilgaard under pseudonymet H E X.

“Pan” er en intens percussion-oplevelse, der består af fire korte numre og to længere. På de fire første numre findes en eksplosion af lag og rytmer – et hektisk og forpustet mylder af forskellige slagtøjsinstrumenter.
Men det er ikke et tilfældigt kaos, der bliver skabt. Tværtimod viser Erna en utrolig fornemmelse for at sammensætte rytmer med sådan en præcision, at de efterlader lytteren i et altomsluttende og fortættet lydrum. Det høres i høj grad på numrene “Bellows” og “Prospero at The Gates”, der både skaber en spændende helhed og samtidig lader lytterens fokus bevæge sig imellem de forskellige lag af rytmer, der lægger sig under hinanden og tilsammen danner dette hele.

Disse fire energiske og korte numre står i kontrast til udgivelsens sidste to numre, hvor tempoet er sat ned, og hvor de enkelte slag får tildelt større opmærksomhed. I “Horse Pond” tager de forskellige slagtøjsinstrumenter deres egne pladser og bevæger sig imellem hinanden for til sidst at smelte mere og mere sammen imod nummerets afslutning. “Lygtemænd” er udgivelsens sidste nummer og er næsten lige så langt som alle de resterende numre. Her udforsker Erna hvert eneste slag ned til mindste detalje. Her er det særligt gongen, der bliver brugt, og det skaber en meditativ stemning, at den får lov at runge, helt indtil lyden er aftaget.

Selvom kontrasten mellem de fire første og de sidste to numre er stor, i både stemning og i tempo, bevæger de sig alle i et spændingsfelt, der skaber et trancelignende og drømmende lydunivers, der lader lytteren synke hen i rytmer og slag.

Info: “Pan” udkom i februar på Wetwear.