Passive/Aggressive

Camera – pulserende polaroid og det uanmeldte besøg

Blog May 2 2013 Camera_1_(Credit_Alisa_Resnik)

Af Andreas Melchior

Patrick The Lama, som er indehaver af siden Lysergia, har i et nyligt interview anført, at det repetitive og minimalistiske musikalske lydbillede måske nok kan være meditativt og introspektivt, men ikke psykedelisk som sådan, idet det ikke indfanger syretrippets sanselige, farverige og ekspansive effekt. Den transcendens, som afstedkommes gennem den afklarede meditations brug af det gentagende mantra, adskiller sig således fra den overskridelse, som udspringer af det psykedeliske kaos.

Dette interessante, om end muligvis kontroversielle, argument, som der hverken er grund til at understøtte eller anfægte her, kan måske rykke ved forståelsen af den måde, hvorpå vi tænker og lytter til forskellige typer af bevidsthedsudvidende musik. I første omgang, når talen falder på Camera.

Camera er en Berlin-baseret krautrock guerilla, der i udpræget grad benytter gentagelsen som musikalsk omdrejningspunkt. Til trods for deres status som et relativt nyt band, har de allerede spillet sammen med kraut-koryfæer som Dieter Moebius (Cluster, Harmonia) og Michael Rother (Neu!, Harmonia), som de fortsat turnerer med. Trioen skulle efter sigende ofte begive sig ud i spontane, ikke nødvendigvis lovlige koncerter, eller troppe uindbudt op til diverse prisoverrækkelser og spille for et uforberedt publikum, indtil de bliver smidt væk (jævnfør benævnelsen “guerilla”).

Denne tilgang forekommer at være i harmoni med den kantede beslutsomhed, som fremkaldes i takt med 4/4-tempoets progression. At lytte til Camera er som at tænde for en kontakt. Nummeret “Ausland” fra debuten Radiate er rendyrket hypnotisk motorik, og demonstrerer en beundringsværdig effektivitet. Den maskinelle rytmik, som ligger sig i overhalingsbanen af Klaus Dinger fra Neu!’s fremadstræbende “apache beat”, hvor ikke et taktslag går til spilde, giver plads til den løst strukturerede improvisation. Udsvævende, kosmiske jams lægger sig i slipstrømmen på den næsten transparente energi. Krautrock i ordets vel mest bogstavelige forstand.

Info: Camera spiller i København d. 31. maj i forbindelse med Distortion, og hvor de nu ellers finder på at optræde uanmeldt.