Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

EEK feat. Islam Chipsy – En ekstatisk egyptisk elektro-revolution

Feature March 7 2016, af passive/aggressive Chipsy_35

Af Mikkel A. Kongstad.

”The revolution will not be televised,” lyder Gil Scott-Herons berømte digt og sang fra 1970. I digtet revser soul- og jazzpoeten de amerikanske medier for ikke at være i stand til at dække og beskrive den revolution, der finder sted i det amerikanske samfund i forhold til racemæssig ligestillingskamp mellem hvide og sorte. Og ganske rigtigt: Revolutioner fungerer ikke på TV. Lige nu foregår den egyptiske revolution i kølvandet på Det Arabiske Forår og den egyptiske præsident Hosni Mubaraks tilbagetræden ikke foran de udenlandske mediers opstillede kameraer og mikrofoner. Den foregår ikke med de symboler på og paroler for frihed, som medierne ønsker at stille frem. I stedet foregår den ude i gaderne i et tempo, som ingen TV-medier orker at følge med i.

Denne revolution afspejler sig i høj grad i den musikalske undergrund, hvor Kairo-baserede EEK feat. Islam Chipsy står som bannerførere for en ekstatisk og revolutionerende lyd, der vidner om det liv og den optimisme, der faktisk spirer frem i Egypten.

Den egyptiske synthesizer-virtuos Islam Chipsy har allieret sig med EEK, der består af de to trommeslagere, Khaled Mando og Mahmoud Refat, og sammen udgør de en overvældende sonisk naturkraft. Med bootleg-livealbummet ”Live At The Cairo High Cinema Institute” fra 2014 og den egentlige debut, ”Kahraba” fra 2015, har de placeret sig solidt på det musikalske landkort som a force to be reckoned with.

Et Super Mario-svampeædende bryllupsorkester

Hvor “Live At The Cairo High” udkom i et begrænset oplag og er noget nær uopdrivelig, men allerede legendarisk i undergrundskredse og i høj efterspørgsel (The Quietus beskrev pladen som “et af de bedste livealbum nogensinde”), så er debutalbummet ”Kahraba” gudskelov kommet længere ud end sit rygte og har høstet flotte anmeldelser i flere udenlandske medier. Herhjemme landede ”Kahraba” tilmed på listen over de bedste internationale udgivelser fra 2015 her på P/A.

”Kahraba” er arabisk og betyder elektricitet. En titel, der meget passende beskriver det musikalske output hos EEK featuring Islam Chipsy. Musikken rammer som et elektrisk stød, der vel nærmest kan sammenlignes med den ønskede effekt af en elektrochok-behandling. ”Kahraba” sitrer og syder med elektriske strømninger, der med garanti får omvekslet enhver nedtur til en ekstatisk hengivelse til øjeblikket.

Islam Chipsy har rødder i den nordafrikanske chaabimusik, der ofte spilles for fuld hammer til bryllupper i Egypten. Og selvom der ikke er meget traditionel chaabi over Islam Chipsy og EEK’s musikalske udtryk, så er den danseindgydende og berusende lykke, som chaabi’en skal frembringe, intakt her. Det tætteste, du dog kommer på et bryllupsorkester hos EKK og Islam Chipsy er, hvis du forestiller dig et Super Mario-svampeædende bryllupsorkester, der spiller 180 bpm-versioner af Public Enemy, som hele festen danser sig selv af led til.

​Kosmopolitisk dansemusik​

Det er med andre ord vanvittigt energisk musik, som EEK og Islam Chipsy serverer. Et vidnesbyrd om, at to trommeslagere og en synth-virtuos er alt, hvad der skal til for at skabe et banebrydende og særdeles medrivende bud på kosmopolitisk dansemusik i en globaliseret verden anno 2015 (og frem) – komplet med energier hentet fra electronica, new wave og punk over til Gameboy-musik, techno og nordafrikansk dansemusik.

Islam Chipsy agerer synth-stormer med en ekvilibristisk stil, der tillader den ene knytnæve at lave kaskader af fortættede melodier simultant med en storm af nærmest tilfældigt placerede tone-nedsmeltninger og et bidende bitcrush-inferno, mens den anden hånd kan agere melodisk og energisk support til de berusende synths.

Khaled Mando og Mahmoud Refat laver sammen et komplekst og medrivende beat-virvar af sammenflettende rytmikker og hvirvlende tammer, der rammer kroppen med en opløftende og rundtosset stemning, som man ganske enkelt ikke kan sidde stille til. På numre som ”Trinity” og ”El Bawaba” fra ”Kahraba” skaber de to trommeslagere nogle af de mest medrivende, tumultariske rytmiske forløb, jeg stødte på i 2015. Beats, der er så vanvittigt medrivende, at selv breakcore-maestroen Venetian Snares og MIDI-beatmekanikeren Skrillex må bøje sig i støvet af ren og skær benovelse over disse to trommeslageres levende beat-konstruktioner.

Hvis du er til enestående musikalske oplevelser og transcenderende koncertoplevelser, så er det din pligt at hoppe forbi EEK feat. Islam Chipsy og opleve denne sensation direkte ud af gaderne fra Kairo. Lige dér, hvor revolutionen begynder.

Info: EEK feat. Islam Chipsy “Kahraba” udkom i sommeren 2015 på Nashazphone. Konstellationen kan opleves i Danmark for første gang på Global og Atlas den 27.-28. maj.