Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Expand – En hyldest til et broget og alsidigt netværk

Kritik March 11 2020, af Alexander Julin

V/A “Expand” (Petrola 80, 2020) – anmeldelse af Alexander Julin Mortensen

De seneste år har budt på en stor mængde højkvalitets-kompilationer med diverse afarter af elektronisk musik fra eller med tilknytning til Danmark. Sidste år udkom bl.a “Summer Storms” på Posh Isolation og “Love Too Can Spread Like Thistles and Wildfire” på Janushoved, og så sent som sidste måned udkom “Kulør 006” på Kulør.

Det københavnske pladeselskab Petrola 80 udgav i 2018 ligeledes den fænomenale kompilation “Embrace”, som var den første i en trilogi. Opsamlingen dokumenterede klart og tydeligt et spektrum af den danske elektroniske musik, der spænder mellem på den ene side ambient og lydkunst og på den anden side eksperimenterende og udfordrende tilgange til klubmusik. D. 20. marts udkommer den anden kompilation i rækken, “Expand”, der ud over engelske Basic House byder på musik fra 10 forskellige danske grupper og projekter.

Selvom man kan trække adskillige paralleller mellem “Embrace” og “Expand”, er sidstnævnte dog meget mere end blot en repetitiv variation over den samme æstetik, som selskabet promoverede med den forrige kompilation. “Expand” slår mig som en åben og inkluderende udgivelse. Ikke blot fordi den har bidrag fra projekter, der ellers ofte har været forbundet med andre selskaber (f.eks. er KhalilH2OP indtil nu kun udkommet på Posh Isolation, Yangze på Escho og Basic House på Opal Tapes og diverse andre udenlandske selskaber), men også fordi de stilistiske facetter er blevet betydeligt udvidet med bl.a. Francesca Buratellis og Rasmus Junckers bidrag. Begges udtryk er ikke lige så maskinelt klingende eller i samme grad indlejret i en syntetisk æstetik som de fleste af de øvrige numre. I Junckers tilfælde skyldes det den analogt klingende percussion, hvor det hos Buratelli bl.a. skyldes hendes vokal (der i modsætning til Yangze og KhalilH2OP ikke virker indsvøbt i effekter). Det er tiltrængt med disse øjeblikke på kompilationen, hvor musikken ikke i samme grad fremtræder som processeret igennem – hvis ikke som et direkte afkast af – en maskine.

Med det sagt ligner “Expand” i sin helhed “Embrace” i kraft af sin vekslen mellem den eksperimenterende klubmusik og mere rolige og mindre åbenlyst rytme-orienterede bidrag. På den ene side finder man projekter som KhalilH2OP, Basic House og Lighyer, der alle bidrager med relativt ukonventionelle kompositioner med en vis danse-appel. På den anden side leverer størstedelen af de øvrige musikere mere eksperimentelle og ambient-orienterede kompositioner, der ofte enten besidder en betagende lethed (Rasmus Juncker, jjjacob) eller en underspillet uro (Yearling, Piag3t, Francesca Buratelli, Gel). Det kammer dog aldrig over i henholdsvis anonym easy listening eller højdramatiske udtryk. I alle tilfælde formår musikerne at inkorporere en latent spænding i deres kompositioner. Det er denne nerve i musikken, der gør så megen elektronisk musik i Danmark så vedkommende i disse år, og det gælder også ”Expand”. 

Det er altså i kraft af dette karakteristika, at musikken på “Expand” ikke forfalder til enten blot at være (umiddelbart) generisk og upersonlig ambient eller endnu et forsøg ud i den efterhånden kedsommeligt kontemporære dekonstruerede klubmusik. Derfor fremstår udgivelsen også som en tydelig bekræftelse af standarden i den – i bred forstand – eksperimenterende elektroniske musik i Danmark i disse år.

Info: “Expand” udkommer d. 20. marts på Petrola 80.