Passive/Aggressive

Free The ID – Fra indadvendt ambient til eksplosive techno-kavalkader

Kritik February 23 2021


Free The ID, “No Rest Among Angels” (Northern Electronics, 2020) – anmeldelse af Alexander Julin Mortensen

Mikkel Valentin Dunkerley har efterhånden etableret sig som en hovedaktør på den danske elektroniske musikscene. Foruden at drive selskabet Janushoved har Dunkerley også udgivet stakkevis af udgivelser som bl.a. Internazionale, Cantil og som del af duoen Rosen og Spyddet. Og i december udkom så hans fem numre lange debut-EP med projektet Free The ID.

“No Rest Among Angels” byder på et markant andet udtryk, end man kender fra hans musik som bl.a. Internazionale. Den indadvendte og sfæriske ambient er skiftet ud med et mere intenst og klubbet udtryk, der kompositionsmæssigt fremstår relativt simpelt, men som er mindst lige så stemningsfuldt som meget af hans øvrige musik med andre projekter. Selvom stil og stemning er noget anderledes på “No Rest Among Angels”, har EP’en dog de fængende melodier til fælles med Internazionale og især Rosen og Spyddet.

Free The ID minder mig med sin trancede synth om bl.a. Sugar, der i kraft af dette potentielt kitschede æstetiske element har været med til at sætte dansk techno på verdenskortet grundet mere end BPM ene og alene (sammen med bl.a. Funeral Future, Repro og Schacke). De pulserende synth-melodier er et gennemgående træk ved fire af udgivelsens i alt fem kompositioner, hvilket skaber en effektfuld og komplimenterende kontrast til de monotone og repetitive baslinjer og trommerytmer. Dette kontrastfulde forhold i musikken er meget muligt ikke uhørt, men det ændrer dog ikke på, at Dunkerley formår at skabe en enormt fængende musik, netop gennem denne ‘formular’.

I kraft af de hurtige og dominerende melodilinjer, som de nærmest laser-agtige synth udgør, kan jeg let forestille mig, at “No Rest Among Angels” kunne fungere som et ideelt soundtrack til de sene nattetimer badet i stroboskoplys. Men det kan man selvsagt kun gisne om i øjeblikket. Om ikke andet vækker “No Rest Among Angels” i hvert fald minder i mig om de præ-pandemiske muligheder, der plejede at være for at opleve klubmusik i et fysisk rum blandt andre levende kroppe. Selv i mine høretelefoner formår musikken dog også at gå lige i kroppen og hjertet på mig med sin dundrende rytmesektion og skarpe synth – også selvom den opleves uden for klubbens rammer.

Info: “No Rest Among Angels” udkom i december på Northern Electronics.