Passive/Aggressive

Frk. Jacobsen – Visioner over virkelighedens polyrytmik

Blog November 22 2013, af passive/aggressive anja

Af Simon Christensen

Visioner om at skære i hjerner og et ekspressivt rytmisk univers. Trommeslager, sanger, komponist, avantgardemusiker mv. Anja Jacobsens nye udgivelse “Lobsters” er hendes første egentlige soloudgivelse og klart mest personlige udgivelse hidtil, og det bliver det bestemt ikke kedeligt af. Der er internetpremiere på ep’en, som kan streames i bunden.

Kort sagt samler “Lobsters” Jacobsens musikalske nysgerrighed og følger en antropologisk sti fra egne og fremmede egne, der indeholder den komprimerede Kirsten Ketsjer-patenterede lo-fi-lyd, en fortsættelse af Valby Vokalgruppes vokaleksperimenter, Frisk Frugts cirkulære og alsidige butik med alle hylder åbne, udfordrende rytmiske mønstre og en arv fra såvel amerikansk og afrikanske rødder, der smager både af Steve Reich, Dirty Projectors og noget helt ukendt. Det er en glimrende udgivelse med fem meget forskellige, koncise numre, som – hvis man skal anføre noget negativt – føles meget tæt på det kompositoriske oplæg: heldigvis!, er kompositioner eventyrlystne.

P/A: Hvad er baggrunden for albummet, hvorfor er den lavet, hvorfor solo, er der noget Afrika i den, hvad handler den om?
“Jeg startede Frk. Jacobsen ud fra et ønske om at skabe en musik, som sammensmelter noget ligefremt hverdagsagtigt med noget surrealistisk – eller noget velkendt poppet med et mærkeligt twist. Musikken har det rytmiske aspekt i centrum; jeg arbejder med at skabe dansable beats og polyrytmiske lag, samtidig med at de fleste instrumenter behandles som om de var rytmiske. – Jeg har hentet inspiration i afrikanske og arabiske måder at synge på, hvor stemmen gives fuld kraft, ofte i længerevarende fraseringer, fordi det giver et direkte udtryk, som skaber en modpol til teksternes mere kryptiske karakter. Jeg er i det hele taget optaget af, at der skal være spænding mellem forskellige ofte modstridende elementer,” forklarer Anja Jacobsen.

“Teksterne tager ofte udgangspunkt i billeder fra drømme og kredser om virkelighedens flydende karakter; at virkeligheden kan tage sig ud på vidt forskellige måder i vågen og sovende tilstand, samt at den hele tiden skifter, så dét, der lige nu føles som tilstedeværende, i nat eller i morgen er blevet mere udvisket og kun eksisterer i hukommelsen, næsten som en drøm.”

Det meste af “Lobsters” er optaget i Berlin i 2013, bortset fra den fremragende Dr. Riddle som er optaget på Mayhem med Johs Lund på bas-, bariton-, tenor-, alt- og sopransaxofon og Cæcilie Trier på cello. Ep’en er produceret af Andreas Pallisgaard, og Anja Jacobsen spiller selv de øvrige instrumenter; trommesæt, keyboards, woodblocks, shaker, koklokke, bongotrommer, sampler og synger.

Info: Frk. Jacobsen “Lobsters” er ude nu på Eget Værelse. Anja Jacobsen er også en del af Selvhenter (billedet), Oum, Valby Vokalgruppe m.fl.