Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Help Recordings – The Golem Tape

Blog Kritik May 19 2016, af passive/aggressive zaks

Help Recordings “The Golem Tape” – Anmeldelse af Theo Nymark

Sjældent har så meget forskellig musik optrådt så naturligt side om side, som det gør på det seneste Golem-bånd fra Help Recordings: en bred skare af numre, der strækker sig vidt omkring, men som alle mødes på midten i en kollision af aarhusiansk sound. Hele båndet har en meget varm lyd, som går igen og forener det i en herlig kassettebåndskompression.

Vi kommer igennem alt fra tør instrumental hiphop over eksperimenterende house og atmosfærisk ambient til elektronisk rock. Man bliver yderst overasket som lytter, og der er ingen monotoni eller ensartethed, hvilket ellers er en norm, når man tyr til elektronisk dansemusik. Vi har trods alt at gøre med nogle erfarne hoveder, bl.a. Natal Zaks (Central, Aebeloe, Madelin mfl.), som har opnået stor anerkendelse og international succes med flere af sine egne udgivelser, og som er en af kuratorerne bag denne udgivelse og involveret i Help Recordings, Safe Distribution og Regelbau.

Med en retro-agtig visuel identitet, der ligner grafik fra før Photoshop, samt en eksperimenterende og grænsesøgende ærlig lyd minder selskabet Help om L.I.E.S., som de seneste 10 år har været blandt trendsætterne på både den amerikanske og den europæiske scene. Der gøres op med snobberiet, og “The Golem Tape” tager os ned til jordnære klubber med intimitet og en afstandtagen fra vores samtids personfiksering.

Korte instrumentale optagelser som “Beat for P’s” af Den DJ flyder rundt i sænkede biler og kunne lige så godt huse en rapper fra vestkysten i USA, mens en sang som “Untitled” af Madelin tager os i retning af 70’ernes krautrock. Et helt andet sted i en menneskespækket lagerhal optræder SPCE med en produktion som “Calais”, der får fugten i luften til at hænge og lydsystemet til at vælte ned over én, som var det et sonisk tæppe, der faldt. En helt anden stemning finder vi i “Cotton Candy Clouds” af KAAP, som tager en britisk drejning og med sine dybe fyldige stortrommer og jazzede akkorder læner sig op ad en slags alternativ garage eller 2-step.

Noget, der også bider sig fast, er måden, båndet præsenteres på. Mellem næsten alle numre forekommer en form for retro-radiojournalistik med små satiriske reklameagtige spot for de nyeste hits og fremtidige fester. Denne gimmick slækker lidt på seriøsiteten og gør det endnu en tak mere interessant og relevant at lytte. “The Golem Tape” er helt klart noget for sig – og udgivelsen er essentiel, hvis man er tilhænger af eksperimenterende rytmisk musik.

Info: Help Recordings’ “The Golem Tape” kan fås på Golems egen hjemmeside og er udgivet af kunstnere fra HELP Recordings med hjælp fra SAFE Distribution.