Passive/Aggressive

Jonathan Pyon – Metallisk melankoli mellem puls og stilstand

Blog January 26 2017 pyon-cover

Af Joachim Haugbølle

Bag synonymet Jonathan Pyon gemmer sig den danske musiker Alexander Holm. På “World Pool” (Sensorisk Verden) udforsker han mødet mellem ambient techno og et minimalistisk elektronisk udtryk, der dyrker et metallisk klingende lyddesign.

“World Pool” er udgivet på Holms eget label, Sensorisk Verden. Det unge selskab har siden starten af 2016 også udgivet en håndfuld bånd – herunder Alexander Holms musique concrète-samarbejde med Felia Gram-Hanssen “Folded Earth/Double Exposure”. Derudover har Sensorisk Verden også stået bag en række udstillinger og performance art.

Karakteristisk for Sensorisk Verdens virke var Jonathan Pyons album i oktober en del af udstillingen Former Commodity, der fokuserede på udgivelsen som koncept og som et dødt og endnu ikke aktiveret objekt. Udstillingen var den første i en serie af fem, hvor Sensorisk Verden præsenterer en møde mellem forskellige udtryksformer.

Lydmæssigt er “World Pool” et møde mellem to genrer. Dels klare ambient-lydflader og techno, og dels et elektroniske udtryk domineret af metallisk-klingende, keyboard-drevne temaer. Dette illustreres på albummets åbningsnummer, der tager udgangspunkt i en susende mur af ambient, der overtages af tematiske keyboardflader og viser spændvidden mellem de genrer og greb, der benyttes.

På et af albummets højdepunkter, den melankolske “Milk Replacement”, placerer synthesizeren sig lydmæssigt op af de karakteristiske syntetiske, metallisk slagtøjs- og steel drum-lyde, som kendetegner f.eks. Fatima al-Qadiri og Arca. Alexander Holm giver dog nummeret og lyden sit eget præg, da udgangspunktet og referencerammen her er ambient techno frem for grime og dancehall.

I kontrast til de i melodiøse numre står den næsten industrielle ambient, der er imellem dem. “On the Game Trail” bevæger de næsten stillestående droner og trommernes hjerterytme sig mod det pulserende og urovækkende.

Den vekslen mellem udtryk, som finder sted på “World Pool”, bindes sammen af den ambiente techno, der udfolder sig som en central tilbagevendende form på albummet. “World Pools” styrke ligger dog der, hvor numrene glider fra det ene udtryk til det andet, uden at det virker forceret.

Info: Jonathan Pyon spiller på Sorgenfri d. 2. februar (RSVP). “World Pool” er tilgængelig via Sensorisk Verden og kan høres via SOUNDS.