Passive/Aggressive

Signe Dahlgreen – En mulig vækkelse af en ny stemme i dansk freejazz?

Kritik November 8 2018 yesdeerbypetergannushkin

Anmeldelse af Signe Dahlgreen “Kunki Snuk” (Insula Jazz/Astral Spirits, 2018) af Simon Christensen. Yes Deer-foto af Peter Gannushkin.

At saxofonen er et både velegnet og mangefacetteret soloinstrument, det har utallige udgivelser og koncerter gennem historien bevidnet. I lighed med danske musikere som Mette Rasmussen, Sonja LaBianca, Laura Toxværd (med videre) er Signe Dahlgreen på sin solodebut også på udforskning af rumlighed, tekstur, extended techniques og en form for gennemgående ‘lydlig fortælling’ – elementer som man også finder hos de tre førnævnte, der både relaterer sig til freejazz-forbillederne og lydeksperimentalister.

Den aktuelle Göteborg-bosatte dansker Dahlgreens saxofon er dog langt fra et nyt element på den danske musikscene, da hun udgør en tredjedel af den glimrende gruppe Yes Deer, og nu har hun altså samlet sammen til et album i eget navn, der bliver udgivet i fællesskab af det texanske båndlabel Astral Spirits og Insula Music med et cover, der til forveksling ligner “The Awakening” af Ahmad Jamal.

Og hvordan lyder Signe Dahlgreen “Kunki Snuk” så? Som et interessant bekendtskab! På det næsten 50 minutter lange bånd, som er fordelt over syv titler, kommer Dahlgreen rundt i sine udtryk og allerede ret tidligt ud over instrumentets tiltænkte lyd og demonstrerer forskellige teknikker, mest oplagt cirkulær vejrtrækning og overblowing. Fortællingen former sig som en opdagelse af lydligt materiale og instrumentets fysikalitet. Det er ofte et tyst og behersket temperament, der er råt i kanterne og breder sig horisontalt i sit udtryk.

Det er måske ikke den mest genkendelige og personlige saxofonlyd, men udgivelsen finder andre fordele, bl.a. ved at udkomme i dette længere båndformat er til gengæld, at man får plads til mere lydligt eksperimenterende numre (“Rostis” og “Stannet”) og en varieret brug af de udvidede udtryksformer. Alt sammen i et frit udgangspunkt. En mulig vækkelse af en ny stemme i dansk freejazz?

Info: “Kunki Snuk” udkom tidligere på året som kassettebånd hos Insula Jazz og amerikanske Astral Spirits. Titlerne er skrevet af Jesper Elving.