Passive/Aggressive

Frederik Valentin – “Jeg har givet mig selv lov til at græde i studiet og brugt mine tårer som parameter” (interview)

Blog March 19 2021, af Alexander Julin

Interview af Alexander Julin Mortensen

Frederik Valentin har i de seneste år udgivet en række albums på Editions Mego og Posh Isolation. Her har han samarbejdet med henholdsvis Loke Rahbek samt Hannes Norrvide i duoen KYO. I begge tilfælde har Valentin været med til at skabe noget af den mest organisk-klingende musik, der er udkommet via Posh Isolation, hvor det elektroniske lydlandskab komplementeres af flere analoge instrumenter.

Med “0011000” og “0011001”, der skal høres som ét samlet værk, debuterer Valentin nu med sin første soloudgivelse under eget navn. “0011000” og “0011001” er inspireret af både at blive far samt at miste sin egen mor. Og selvom det om noget er et personligt afsæt for musikken, er den dog i høj grad kendetegnet ved de forskellige sangere, Valentin samarbejder med. Jeuru og Soho Rezanejad, som Valentin før har samarbejdet med, medvirker på henholdsvis “0011000” og “0011001”, sammen med Fine Glindvad fra Chinah og Tex Weerasinghe.

P/A bringer i anledning af udgivelsen af “0011000” og “0011001”, hvor Valentin uddyber sine refleksioner om at samarbejde med andre kunstnere og fortæller om, hvilken betydning inspirationen fra hans eget privatliv har haft for musikken.

P/A: Selvom der med “0011000” og “0011001” i en vis forstand er tale om to særskilte udgivelser, komplementerer de i den grad hinanden og udgør også eksplicit et samlet hele. Vil du beskrive dit arbejde med dem som én overordnet proces, eller har det snarere været to særskilte og forskellige arbejdsprocesser for dig?

FV: “Jeg indspillede først de vokalbaserede tracks. Jeg overvejede at udgive dem som en enkelt EP, men var draget af at forbinde sangene med instrumentale passager. Det var først, da jeg stod med alle otte sange, at det gav mening at udgive dem i to dele.”

P/A: “0011000” og “0011001” er inspireret af at miste din mor samt selv at blive far. Hvilken rolle har disse livsbegivenheder mere præcist spillet for dit arbejde med og inspirationen til musikken?

FV: “De to begivenheder fremkaldte hver for sig, til min forundring, den samme følelse, et euforisk klarsyn, en renhed, en krystalklar skønhed.

I begge situationer lukkede verden ned omkring mig, og jeg mærkede intet andet end den naturlige kærlighed. Jeg havde behov for at bevare den følelse og invitere andre ind i rummet. Jeg har brugt denne følelse til at navigere i mine kompositioner. Jeg har givet mig selv lov til at græde i studiet og brugt mine tårer som parameter.”

P/A: Hovedparten af numrene på “0011000” og “0011001” akkompagneres af forskellige vokalister, heriblandt Jeuru og Soho Rezanejad, som du også har udgivet musik med før. Hvorfor har det været vigtigt for dig, at have så mange samarbejder med forskellige vokalister på dette udspil?

FV: “Hver gang jeg går i studiet med en anden kunstner, sker der noget uventet – noget ukendt, jeg ikke er i stand til at frembringe selv. Flere vokalister har bidraget til større variation. Værket er i stor grad båret af deres bidrag.”

P/A: Hvilke instrumenter eller musikalsk software har haft størst betydning for dit arbejde med musikken?

FV: “Jeg skiftede software fra Logic til Ableton på denne produktion. Det føltes som at starte forfra i et nyt årti. Det var frustrerende i starten, men glæden ved at have noget nyt i hænderne overvandt min aversion. Det er næsten umuligt ikke at lade sig påvirke af de mange muligheder, programmet tilbyder.”


P/A: Hvordan vil du sige, at dine øvrige musikalske projekter har haft indflydelse på den lyd, der kendetegner “0011000” og “0011001”? Er der noget bestemt, du har lært, som du har forsøgt at vedligeholde i din nye musik som solist?

FV: “Jeg har lært utrolig meget af mit samarbejde med andre kunstnere. Særligt Loke Rahbek har været med til at fremelske en naturlighed i min musik Man kan roligt sige, at der er et ”før og efter Posh Isolation” i mit musikalske virke.”

P/A: Har du med “0011000” og “0011001” haft intentioner om at opnå noget specifikt anderledes i din musik?

FV: “Jeg havde lyst til at implementere min eksperimenterende impulser i mere sang-lignende strukturer. Min musik har i de seneste par år været esoterisk, i den forstand at den henvender sig til et bestemt og dedikeret lyttergruppe. Jeg havde lyst til at lave musik til alle slags mennesker i alle aldre.”

P/A: Har det på nogen måde været en udfordring, at skulle arbejde kreativt med et afsæt i to så store, personlige livsbegivenheder? Eller har det omvendt hjulpet dig med at bearbejde dem?

FV: “Det kom helt naturligt, som hver gang man fylder lungerne med luft og slipper den igen. Mine børn har vækket mine sanser, de giver mig muligheden for at være barn igen, gøre de døde ting levende og begrave ligegyldigt begær. Min mor gav mig med sin død en værdifuld gave; jeg bærer den med mig overalt, som et forkromet kompas, også i musikken.”


Info: Frederik Valentin “0011000” og “0011001” udkom på Posh Isolation i februar.