Passive/Aggressive

Amdi Petersens Armé – grundlæggere af K-town lyden

Feature April 12 2013 amdipe

Af Jens Franco

Krigsguden fra Lorteøen skriver denne gang om de legendariske K-town hardcorepunkere Amdi Petersens Armé og den netop udsendte opsamlings-LP, samt om scenen der definerede K-town lyden. (Tak for fotos til Tommas “Banger” Svendsen)

Jeg skrev for nyligt her om Cola Freaks og deres svanesang – en split LP med Texas-bandet Secret Prostitutes – samt Cola Freaks’ seks hektiske år. Århusianerne var giganter på den danske punkscene ligesom københavnske Amdi Petersen Arme, der huserede noget tidligere fra 1998 til 2002, og var en grundlæggerne af K-town lyden, der opstod omkring Jagtvej 69 og stedets K-town festivaler.

Et fællestræk ved begge bands var deres ture til USA, Amdi Petersens Arme var det første K-town band, som tog til Staterne. Faktisk var de i San Francisco samtidigt med, at den rigtige Amdi Petersens retssag kørte og de danske myndigheder forsøgte at få ham udleveret! Synd de ikke fik taget foto sammen med Tvind-bossen…

Denne 22 track-compilation fra Hjernespind Records samler fornemt alle deres singler, demoer etc. og er et absolut must for K-town connesseurs og andre dødelige. Hvad er så denne fuckin’ K-town lyd, Jens? Ikke overraskende var mange inspirerede af DC hardcore bands som Minor Threat samt klassisk punk fra Californien. Specielt No Hope For The Kids og Gorilla Angreb, der også havde medlemmer fra Amdi P.

Amdi Petersens Arme sang på dansk, som de fleste andre K-town bands, og var en fremragende status over, hvordan det var at være ung punk i hovedstaden i den periode, blandet med foragt og humor overfor politiet og andre voldspsykopater. Jeg fik heldigvis set nogle energiske koncerter i Ungdomshuset og i det herlige kultsted, Achtung Cowboy, på Vesterbro. Altid en fornøjelse.

Hvad der gør denne udgivelse specielt lækker, er et vedlagt 32 siders hæfte – inkl. farvefotos! – der med tekst, live fotos og flyers, sublimt dokumenterer bandets relativt korte men utrolige vigtige historie. De 200 eksemplarer af LP’en er selvfølgelig væk for længst, men et andet oplag er på vej – i en mindre sej udgave.

Pære Punk-dagene var sjove med de tidlige danske punkbands, men der skete ikke rigtigt noget markant, før K-town sparkede hoveddøren ind i den kollektive danske punk bevidsthed. Af andre bands fra dengang kan bl.a. nævnes Hjertestop, Paragraf 119, Hul, Snipers, Death Token, Young Wasteners.

Efter at Ungdomshuset blev ryddet 1. marts 2007, kører bands som The War Goes On, Night Fever, Commie Cowboys, Brudte Løfter etc. traditionen videre, som dengang fik stor opmærksom fra udlandet specielt i USA, hvor K-town lyden satte Danmark på verdenskortet og var/er en integreret del af alle zines, der anmelder punkrock. Flot gået af nogle arbejdsløse outsiders fra Nørrebro!

P.S. Amdi P. medlemmer er nu at finde i bands som Moonless – og alle kender vel P.J. Bonnemans ikoniske punkhymne ”Hey Ronni”?