Passive/Aggressive

Cola Freaks’ svanesang – et farvel til det største danske punkband i sydstaterne

Blog February 10 2013, af passive/aggressive secretprostitutescola

Jens Franco fra Tumor Warlord skriver om Cola Freaks og deres svanesang, et split album med Texas punkbandet Secret Prostitutes – netop udsendt på Houston-selskabet Bad Hair Records.

Det er ca. et år siden, at Aarhus-drengene fra Cola Freaks kastede håndklædet i ringen, men heldigvis er deres svanesang på vinyl en fremragende sag af høj kvalitet ligesom resten af deres katalog. Jeg stiftede første gang bekendtskab med flere af medlemmerne i bandet Tæve, der satte hæderkronede bands som Poison Idea og Murder Junkies gevaldigt på plads med deres næsvise scumpunk. I 2006 så Cola Freaks – opkaldt efter en gammel Lost Kids sang – dagens lys samt deres debut 7” single, en herlig Killed By Death-ish punkrock udgivelse pakket med energi og catchy melodier. ”Jeg Gider Ikke Arbejd” blev hurtigt en personlig favorit og et ønske hit blandt publikum, når de spillede live.

Det, som virkeligt imponerede folk fra den danske punkscene, var at Cola Freaks turnede 40 stater i USA på baggrund af en enkelt single! Dette var aldrig set før eller siden i Danmark, og illustrerer perfekt, at her var et band med et uhørt dedikeret drive på disse breddegrader. De efterfølgende singler – på div. amerikanske pladeselskaber – tog bandet musikalsk i en lidt ny retning. Cola Freaks udvidede besætningen med synth og spillede en mere postpunk’et stil, der blandede Wipers’ baslinier med Devo’s skæve new wave popudtryk. Deres debut LP på danske Hjernespind og Atlanta-selskabet Douchemaster Records perfektionerede Cola Freaks’ unikke form for iørefaldende amfetaminpunk.

Aarhus røddernes store styrke var deres hæsblæsende koncerter, der næsten altid fik de stakkels bands som fulgte efter dem til at ligne gigtsvage ringvrag. Jeg har været med på tre tours med Cola Freaks i USA og Skandinavien, og har været vidne til en masse all-killer-no-filler shows med de herlige gutter. De praktiserede flere gange, at spille hele deres sæt uden pauser mellem numrene! Desværre fik gruppen aldrig rigtigt nogen særlig opmærksomhed fra danske mainstream-medier, som de fortjente – bortset fra da deres gode ven Jay Reatard hyrede Anders (bas) og Jacob (trommer) som backingband på hans sidste europatour.

Første gang jeg var i Texas med Cola Freaks, spillede de et show i Houston med den lokale punk trio, The Secret Prostitutes. Dette herlige sydstatsband leverer syv korte skæringer på side 1 på split-albummet, der lyder, som alle de andre udgivelser jeg har med de hemmelige ludere. Simpel primitiv klassisk slut-70’er punk med den indonesiske trommerslager på vokal, der synger på sit charmerende modersmål. Han er også stor fan af gammel dansk punk og var iført en Electric Deads t-shirt første gang, jeg mødte ham på The Minx i Houston.

Cola Freaks’ svanesang på side 2 er også en lettere kort, men yderst effektiv fornøjelse med fire numre på knap 11 minutter. ”Købmand” og ”Vi Er På Vej” er vintage Cola Freaks-punk, som vi kender og elsker dem for, mens 3. sang, ”Om Jeg Kan Lide Det?”, muligvis er det mest iørefaldende track, jeg endnu har hørt fra noget dansk punkband på denne side af Dig & Mig og De Høje Hæle. ”Had For Had”, er en mere dyster sag og et perfekt afslutningsnummer på dette sublime punktum for de gæve jyske drenge.

sydstatscola
Charlotte, North Carolina

Mit foto illustrerer deres mange USA-tour aktiviteter, hvad gjorde dem helt unikke blandt danske punkbands. Plus det er fra det bedste sted i hele verden = SYDSTATERNE! Til orientering er folk fra Cola Freaks pt. aktive i så forskellige bands som Emenkaya, Snaredrum, Havfolket, Glow Kit og Tumor Warlord.

Diskografi:
“Cola Freaks”‎ 7” (Hjernespind, 2007)
“Dødt Batteri” 7″ (Local Cross Records, 2008)
“Ingenting Set” 7″ (Hjernespind, 2008)
“Autistic Youth / Cola Freaks” split-7″ (Taken By Surprise Records, Sabotage, Narshardaa Records, Black Water, 2008)
“Mig Mig Mig” 7″ (Rob’s House Records, 2010)
“Cola Freaks” album (Hjernespind, 2010)
“Live WMBR 88.1” album (Mastermind records, 2010)
“Farvel..” 7″, single (Local Cross Records, 2011)
“Cola Freaks / Digital Leather” split-7″ (Scion Audio/Visual, 2011)
“Cola Freaks / Secret Prostitutes” split-12″ ‎ (Bad Hair Life Records, Death Exclamations!, Bat Shit Records, 2013)

+ bidrag til diverse kompilations.