Passive/Aggressive

Norberto Lobo – Portugiseren er fri

Feature June 10 2013 norbertolobo

Af Emil Kragh-Schwarz

Norberto Lobo har en af verdens bedste venstrehænder. Om ikke andet så i hvert fald en af de bedste, der sidder på en højrehåndet guitarist, står der på Cafe OTOs hjemmeside. Det er noget, Jack Rose har sagt, men ingen, der har set den portugiske guitarist spille, kan være i tvivl.

Alligevel virker det malplaceret at tale om teknik. Skribenten plejer at høre det meste af Lobos koncerter med lukkede øjne og har ikke desto mindre noteret sig, at de flest andre har det med at gøre det samme. Lobos kompositioner og sans for struktur betyder mere. Enhver anden guitarist må misunde ham harmoniernes dybde, og igen andre kombinerer så naturligt arven fra de amerikanske helte med sydeuropæiske traditioner.

Lobo er fri. Af genrekonventioner på den ene side og idealer om at skjule sine inspirationskilder på den anden. For den sags skyld er han også så godt som fri af tekniske begrænsninger, hvis vi nu skal blive ved hænderne. Men det bliver teknisk igen. Historien om Lobos første FOeG-koncert er mere sigende:

Stort set ingen på 2011-udgaven af festivalen anede, hvem han var. De første fem-seks minutter stod broderparten og sludrede i hjørnerne. De næste tre kvarter var alting omkring guitarlydene stille. Baren gik i stå. Og så: Remisen brød ud i det måske største bifald, vi har oplevet på festivalen. Få minutter senere havde en ydmyg portugiser solgt 30-40 CD’er direkte fra scenekanten.

Hans seneste tre plader “Mel Azul”, “Pata Lenta” og “Fala Mansa” kan streames på Bandcamp.

INFO: Fredag den 14. juni giver Norberto Lobo koncert i kælderen under Cinemateket. Festival Of Endless Gratitude præsenterer koncerten og dj’er. Indgangen er gratis, og det er ligeså billigt som at varme op i cyberspace. (RSVP) nb: Skribenten er medarrangør af koncerten.