Passive/Aggressive

Sciahri – Nyt lys over technoens monotoni

Blog June 7 2017, af Alexander Julin Sciahri

Af Alexander Julin

Den italienske technoproducer Sciahri har både udgivet på Illian Tape og Black Opal, søster-labelet til det prominente label Opal Tapes. Begge selskaber præsenterer eksperimenterende og ofte dunkel – hvis ikke decideret dystopisk – elektronisk musik inden for et bredt musikalsk genrespektrum (bl.a. Patricia, Basic House og Cremation Lilly). Sciahri hører til i den mere klubbede ende af selskabernes diskografi, og efter en trilogi på sit eget label, Sublunar Records, er Sciahri nu tilbage hos Black Opal med EP’en “Quiet Witness”.

Sciahris egne produktioner er ofte monoton og nærmest tranceskabende techno, der uden de store udsving får lov til at fortsætte i et fast tempo. Det kræver derfor også af lytteren, at man er indstillet på at overgive sig til den repetitive og monotone malstrøm af beats og dunkel melodiøsitet, før man kan give sig hen til hans numre.

Sciahri udmærker sig ikke som sådan ved at være original, i en tid hvor man ofte føler, at man får kastet tung og insisterende techno i nakken, hver anden gang man lytter sit Soundcloud-feed igennem. Til gengæld har Sciahris produktioner et i mine ører indiskutabelt kvalitetsniveau, der i kølvandet på trilogien på Sublunar i højere grad kan mærkes på “Quiet Witness”.

Egentlig sker det blot ved tilføjelsen af enkelte elementer, der får lov til at stå i en umiddelbart lydlig kontrast til de øvrige aspekter af numrene. Forskellen er blot, at det virker mere overbevisende end på den forhenværende EP på Black Opal eller Sublunar-udgivelserne. Hvad der som sådan udgør forskellen mellem mange af hans øvrige numre og “Quiet Witness”, er svært at pege på i de forholdsvis minimalistiske kompositioner, men effekten er mærkbar, når man lægger øre til dem. Tag f.eks. den perlende synth, der får lov at klinge igennem den støvede og hidsende bas på “Insanity”, eller den nærmest kosmiske melodi, der for alvor springer frem lidt over halvvejs inde i “Faith Healing”. Det virker både simpelt og sikkert, men de enkelte elementer er med til at kaste et nyt lys over den allestedsværende og rungende monotoni, som Sciahris musik arbejder indenfor.

Info: “Quiet Witness” er ude nu på Black Opal.