Sjæl i Flammer – En omfavnelse af den dansksprogede popmusik (videopremiere & playliste)
Af Alexander Julin
Duoen Sjæl i Flammer, der mere eller mindre er blevet til et syv mand stort band, har som en del af musikkollektivet Vellness markeret sig med et særegent tag på ellers tabuiserede tendenser i den danske (ofte kommercialiserede) popmusik. Musikken er dog langtfra blot et tilbageblik eller en omformulering af tidligere tiders musikalske trends, men et nyt take på en sangskrivning, der kammer over af patos, uden at den på noget tidspunkt mister sin oprigtighed. Uden at ville negligere musikken til vage referencer giver det på sin vis mening at høre Sjæl i Flammer som (bl.a.) et moderne dansksproget DIY-orkester i forlængelse af en lyd og tid, der ofte tilskrives eksempelvis Helmig og Linnet – dog med lidt mere musikalsk kreativitet efter undertegnedes mening.
Efter en række sange på Soundcloud, heriblandt bidrag til de nyklassiske Vellness-mixtapes, varsler bandet nu et kommende debutalbum, “Åh”. I den anledning bringer vi en premiere på musikvideoen til “Cowboyperioden” samt en playliste med sange, der har fungeret som inspiration for sangskrivningen.
Anders Winkler fra Sjæl i Flammer fortæller: “Lige i øjeblikket sidder vi og færdiggør en plade, der kommer til at hedde “Åh”. Pladen er blevet til i studiet, hvor Jens og jeg har nørklet med numrene, men fremtidigt har vi planer om at skrive numrene som samlet band, så det får en mere sammenhængende og liveagtig lyd. Vi er ret oppe at køre for tiden, fordi der både sker det, at vi får pladen ud snarest muligt, der kommer nye musikvideoer i sammenhæng med pladen, og så er vi tilmed lige blevet nomineret som “Årets Håb” ved Steppeulven, hvor vi skal til vores første prisuddeling sammen. Derudover har en vi masse koncerter planlagt her over forår/sommer, som vil offentliggjort løbende.”
Sjæl i Flammer – Inspirationskilder
Anders Winkler: “Musikken, som vi er inspirerede af meget blandet. Det handler bare om, at et godt nummer er et godt nummer, og længere er den ikke. Det afspejler sig på en måde også i vores lyd, at vi alle er inspirerede af så vidt forskellige ting. Vi kan se det vilde og febrilske i Miles’ 70’er-periode og gammel prog, men er samtidig solgt til den gode popmelodi og det smukke lydlandskab, der f.eks. udfolder sig hos Julee Cruise. Det stopper dog ikke her, da vi også er inspirerede af innovativ tilgang til produktion af musik som Boards of Canada. Til slut er der også bare noget specielt og jordnært over et nummer som “Akvariefisk” eller “Længes Hjem”. Det er faktisk langtfra en joke, når jeg siger, at det er nogle af de danske numre, der har formået at røre mig allermest, når jeg har lyttet alene til dem. Der er på en måde en eller anden mærkværdig og fuldstændig nostalgisk feeling i nogle af de gamle danske numre der. Ud over alle indspilningerne har vi tilladt os at tilføje nogle fremragende liveklip, som vi synes, alle skal have oplevelsen af at se.”
Trackliste:
Miles Davis – “Miles Runs the Voodoo Down
Serge Gainsbourg – “Ballade de Melody Nelson”
Elvis Presley – “Wearin’ That Loved On Look”
Miles Davis – “Sivad”
King Crimson – “Matte Kudasai”
David Bowie – “Station to Station (Live in Tokyo 1978)”
Lou Reed – “Sweet Jane (Live in Paris 1974)”
Talking Heads – “Life During Wartime (Live Stop making sense 1984)”
Ella Fitzgerald – “Lullaby of Birdland”
Art Blakey – “Moanin'”
The Meters – “I Want to Be Loved by You”
Julee Cruise – “Rockin’ Back Inside My Heart”
Pink Flyd – “Shine On You Crazy Diamond”
Boards of Canada – “Dawn Chorus”
Gasolin – “Længes Hjem”
Johnny Madsen – “Akvariefisk”