Passive/Aggressive

Arve Henriksen – Nostalgiske landvindinger

Blog October 31 2013 arvehenriksen

Af Frederik Denning

Arve Henriksen er for mange nok bedst kendt som en af hovedmændene bag den norske noise/jazz impro gruppe Supersilent, der havde sin storhedstid i starten af 00’erne. Supersilent har formentlig ikke den samme brede appel/hype som tidligere, men Henriksen har bevæget sig vidt omkring og arbejder stadig med at udvide jazzens udtryk.

“Places of Worship” er blevet til i tæt samarbejde med Punkt-bagmænd (Norsk eksperimentalmusik-festival med et sammentømret miljø af lokale musikere/arrangører) Jan Bang og Erik Honoré, hvilket i høj grad præger albummets lyd, der på én gang er meget norsk og samtidig meget eksotisk; altid meget smukt. Henriksens trompet og lyd dominerer albummet, men det er tydeligt, at det er blevet til i samarbejde med Bang og Honoré, der i højere grad arbejder med produceret lyd, samples og field recordings, hvilket giver albummet en svævende og nærmest blød lyd. Samtidig bærer albummet præg af overraskende indfald, som afslutningsnummeret “Shelter from the storm”, der er en virkelig flot kærlighedssang skrevet og sunget af Erik Honoré.

Henriksen udgav sin seneste lederplade på ECM, men er nu tilbage på Rune Grammofon, hvor han oprindeligt startede sin internationale karriere i Supersilent. Det ironiske er, at de, der oprindeligt blev tiltrukket af Supersilents eksperimenter, nok vil blive skræmt væk af “Places of Worship”‘s imødekommenhed. Ikke desto mindre er det åbenlyst, at Henriksen her 16 år senere stadig er en figur, der har meget at byde på og “Places of Worship” er fra ende til anden en utroligt dragende og smuk plade. Arve Henriksen spillede desuden en fremragende koncert på Jazzhouse den 9. oktober, hvor han var ledsaget af Jan Bang og tre percussionister. Koncerten var en eklektisk omgang med elementer af alt fra arabisk folkemusik over europæisk freejazz til nærmest Enigma-lignende new-age elementer.

Info: “Places of Worship” udkom på Rune Grammofon 25. september i år.