Passive/Aggressive

Danish Vaishyas – Fri musik ud over de aalborgensiske betonbalkoner

December 15 2014 Shut Up, Listen & Learn!

Af Mathias Ruthner

Danish Vaishyas er et relativt ubeskrevet blad uden for Aalborg (sikkert også i Aalborg), men siden 2009 har de bidraget med en række interessante håndlavede udgivelser, der repræsenterede dele af den eksperimenterende aalborgensiske undergrundsscene, og som nu kan hentes kvit og frit på deres blog.

De sidste par år har de booket koncerter i Aalborg med en række stærke danske såvel som internationale navne – bl.a. Jooklo Duo, Narcosatanicos, Taco Bells og Crank Sturgeon, og i løbet af 2014 har de taget tilløb til at få stablet en festival på benene. Lørdag d. 20. december løber første udgave af festivalen af stablen, og der er alt mulig god grund til at tage en tur til Nordens Paris i den anledning. Programmet byder på et overflødighedshorn af fri musik og improvisation. Forvent bl.a. drømmende droner, udknaldet jazz, aggressiv noise og kollektive improvisationer fra bl.a. Lotte Anker/P.O. Jørgens, Adam Pultz Melbye, Henrik Pultz Melbye og Tnojit.
I anledning af festivalen har vi sendt en stribe spørgsmål til Martin Pale, Peter Svendsen og Max Brohus, som står bag Danish Vaishyas:

P/A: Hvordan opstod idéen til Danish Vaishyas Festival?

Danish Vaishyas: Ideen til festivalen er dybest set opstået i kølvandet på de enkelte koncerter, vi har holdt tidligere, og den stigende interesse, der har været for dem. Det har længe været en intern plan at lave en festival, men det har ikke været før nu, vi har haft mulighederne, både økonomisk og organisatorisk. Det har længe været en udfordring for os, at vi ikke har haft en scene for den frie musik i Aalborg, så vi har set os nødsaget til at skabe den selv, hvor vi i 2015 er tilknyttet et par faste steder i Aalborg, så vi kan fokusere mere på at booke den musik, vi gerne vil, og ikke bekymre os om alt det omkringliggende. Faktisk har vi, Peter og Martin, tidligere afholdt en festival, tilbage i 2009 i køkkenet i vores lejlighed, da vi stadig bare var gymnasieelever, der kedede sig. Siden da har foreningen dog stået lidt stille indtil for et par år siden. Efter Max er kommet med, og vores interesser i musikken har ændret sig, har vi også arbejdet for en lidt klarere profil, der fokuserer mere på den frie jazz og improvisationen.

P/A: Hvorfor fri jazz og improvisation?

DV: Vi kommer alle tre fra forskellige musikalske baggrunde, men har alle fundet fæste i jazz, improvisation og noise, fordi det netop skaber muligheder for kreative frirum, hvor muligheden findes for at kunne inddrage forskellige udtryk og kunstarter. Grundlæggende har vi ikke behov for at begrænse os til en idé om freejazz eller noise, men bestræber os på at præsentere musik, der har en kunstnerisk kvalitet, man som tilskuer kan blive provokeret eller udfordret af. Præcis som Jorn sagde, så er der ingen grund til at gå, hvis ikke man går til yderligheder, og det er en af vores primære bevæggrunde for Danish Vaishyas.

P/A: Kan I knytte nogle ord til jeres program?

DV: Centralt for vores program er, at vi ser en kvalitet i vores program, som er grundlæggende for at kunne skabe en scene og højne opmærksomheden på, hvad den frie jazz og improvisation kan. I programmet forsøger vi både at præsentere musik af international kvalitet, men også lade musikkens frihed råde over festivalens udtryk. For os er det vigtigt, at vi blot tilbyder et rum, hvor musikken kan udfolde sig på kryds og tværs og netop skabe sig selv i nuet. Vi er selvfølgelig rigtigt stolte af at kunne præsentere et program med stor diversitet og kvalitet, men centralt for festivalen er det ligeledes at forsøge at skabe en kulisse omkring musikken, der kan være med til at gøre det til en totaloplevelse. Vi samarbejder med Artbreak Hotel, et lokalt galleri, om at lave PR, hvorfra der også udspringer et analogt lysshow-kollektiv, der bidrager med visuals under hele festivalen.
Til festivalen har vi desuden valgt at danne Shut Up, Listen and Learn – et kollektiv, hvor alle musikere får mulighed for at spille sammen i en større konstellation. Vi opfordrer altid musikerne til at blande sig på kryds og tværs for at lave nye konstellationer og netop sætte musikkens frihed og uforudsigelighed i hovedsædet.

P/A: Tre gode grunde – ud over musikken – til at skal tage til Aalborg d. 20. december?

DV:
1. Ud over programmet er der fri Gin & Tonic, så længe lager haves.
2. Fordi den nationale scene har behov for støtte i alle dele af landet, og vi føler, at Aalborgs betonbalkoner har et uforløst potentiale, som skal indfries.
3. Fordi den eneste tid i Danish Vaishyas er Nation Time.

P/A: Har I planer om at genoptage jeres udgivelsespraksis igen?

DV: Labeldelen af Danish Vaishyas er stadig aktiv, og vi arbejder med at optage samtlige koncerter, vi afholder, med henblik på udgivelse, foruden at udgive udvalgte dele af den aalborgensiske undergrund. Vi arbejder på nuværende tidspunkt på at udgive et bånd i starten af 2015 med Taco Bells og Mette Rasmussen, som er en eksplosiv liveoptagelse fra efteråret 2014. I arkivet har vi en optagelse med Jooklo Duo såvel som optagelser af forskellige lokale projekter, både eksterne og interne. Vi har også her et samarbejde med Artbreak Hotel om produktion af artwork med fokus på høj æstetisk værdi.

Hvor: Byens Rum, Hørfrøgade 4, 9000 Aalborg (RSVP/INFO)
Hvornår: Lørdag d. 20. december klokken 18.00.
Entré: 40 kroner

Note: Peter Svendsen bidrager med jævne mellemrum med tekster til Passive/Aggressive.