Actionjazzen indtager København
Af Frederik Denning
Jazzhouse introducerer i oktober et nyt koncept; gæstebookeren. Den første, der har fået lov at booke, er den norske trommeslager Paal Nilssen-Love, og under parolen ”Actionjazz in Copenhagen” har han sammensat det mest absurde program, et dansk spillested har kunnet præsentere over 10 dage, så længe jeg kan huske. Et hvilket som helst spillested i Europa kunne være stolt over at have disse koncerter, fordelt ud over hele deres efterårsprogram.
Her følger nogle nedslag i programmet.
22/10 Kevin Drumm + Lovens/Sclippenbach. At Kevin Drumm og Lovens/Schlippenbach spiller samme aften, er næsten svært at fatte. Kevin Drumm er en af hovedfigurerne inden for den moderne eksperimenterende drone/noise og har været en nøglefigur i forhold til genrens brede udbredelse blandt ”best new music”-segmentet. Her varmer han op for to af giganterne inden for europæisk free-jazz, Alexander Von Schlippenbach, kongen ved et flygel, og Paul Lovens, der sammen med sine trommestikker har gjort alle fra Cecil Taylor til Peter Brötzmann selskab de seneste +30 år. Man kan forvente en aften i dissonansens tegn, og der er god grund til at have ekstremt høje forventninger.
23/10 Silva/Rasmussen/Solberg + Kjær/Marshall/Musson. Mette Rasmussen er lidt af en komet inden for den europæiske free-jazz-scene. For et år siden anede ingen vist rigtig, hvem denne saxofonist var, og nu er hun på forsiden af Jazz Special. Hvordan er det gået til? Først og fremmest fordi hun bare spiller pissefedt, og det er evident for enhver, der har set hende live. Men her spiller hun altså i trio med Solberg og Silva. Nu skal Solbergs talenter ikke underkendes, men ja: Det er dén Silva. Alan Silva, som i 60’erne og 70’erne lavede nogle af de mest grænsebrydende free-orkesterplader, herunder blandt andet “Luna Surface” på franske BYG/ACTUEL.
25/10 Chris Corsano/Joe McPhee + Chinese Cookie Poets. Chris Corsano og Joe McPhee repræsenterer en slags møde på tværs af generationer, som legender fra hver deres bølge af free-jazz. Selvom McPhee oprindeligt var en del af den spirituelle og funky amerikanske free-jazz i 70’erne, har han længe spillet med europæiske musikere i eksempelvis Survival Unit III og Peter Brötzmann Chicaco Tentet. Corsano og McPhee har lavet en række fremragende duoplader sammen, og der er god grund til at have store forhåbninger til koncerten. Der er en vis fare for, at koncerten i for høj grad bliver præget af gøgl med Corsanos jonglering og Joe McPhees legetøjstrompet, men har de tænkt sig bare at spille jazz, bliver det helt sikkert fremragende.
27/10 Paal Nilssen-Love Large Unit. PNL Large Unit er Paal Nilssen-Loves store enhed af free-jazz. Det bliver voldsomt og godt, og mere har jeg ikke at sige om den sag.
28/10 The Ex. Hollandske The Ex er efterhånden veteraner inden for postpunken, og selvom de selvfølgelig er et af rockindslagene på programmet, skal man ikke lade sig narre, for de spiller nemlig i deres brass unbound opsætning, og altså ikke hvilke som helst blæsere, men blandt andre Mats Gustafsson og Ken Vandermark. Der er mange måder, det kan gå galt på, når man mixer jazz og rock, men The Ex’ kantede, hakkende guitarspil sammen med den brutale, brutale sax fungerer afsindigt godt. Hvis man er lidt jazz-forskrækket, men gerne vil finde en vej ind til genrernes majestæt, så er det her et helt oplagt sted at starte.
30/10 Shellac – The Thing. Shellac er tidligere blevet introduceret her på bloggen og kræver derfor ikke yderligere. Alligevel skal det nævnes at det er rimelig vildt, at de rent faktisk spiller i København, og koncerten var da også den første på programmet, der blev udsolgt. Samme aften spiller The Thing så deres brutale nedsmeltningsfree, når Nilssen-Love selv indtager scenen sammen med Mats Gustafsson og Ingebrigt Håker Flaten. En aften, man nok er rimelig forpustet ovenpå.
31/11 DKV Trio + Testicle Hazard + Great Waitress. DKV Trio er grundet deres sporadiske aktivitet muligvis ukendt for mange, men der er altså ingen grund til at blive hjemme, når programmet er nået til sidste aften, for DKV Trio består af Ken Vandermark, Kent Kessler og Hamid Drake. De er fremragende på plade, og at se dem live er en mulighed, man virkelig ikke bør lade gå fra sig. Amerikansk free-jazz, Chicago-stilen.
Info: Actionjazz in Copenhagen finder sted den 21.-31. oktober på Jazzhouse, Dome of Visions og Huset-Kbh. Der er stadig få partoutbilletter i salg til 500 kroner.
(*Redaktørens note: To medlemmer af P/As redaktion er tilknyttet Jazzhouse.)