Passive/Aggressive

Fuldt program til Festival of Endless Gratitude 2016 – En portal ud gennem stratosfæren

Blog September 6 2016 Pulsar 2016, Felia-2

Af Simon Christensen

I dag kan den årlige Festival of Endless Gratitude offentliggøre hele festivalprogrammet, og i den absolut mest positive forstand bliver vi som sædvanlig budt på en stribe danske kuriositeter og internationale obskure outsidere, hvoraf flere af dem nyder kultstatus inden for ekstremt små miljøer.

Det mest karakteristiske kendetegn ved den velkuraterede festival er imidlertid en Forflyttelse af Coordinaternes Begyndelsespunkt. Udgangspunktet for publikum er bare et andet, når de møder en festival, der med et åbent sind for utraditionelle koncertformater og et alternativt setup med kunstinstallationer, analoge visuelle elementer og fra i år også en biograf “med filmvisninger dagen igennem” åbner en port for en god musikoplevelse. Det synes jeg er en glimrende forudsætning for at præsentere artister, der er helt skudt af på kosmisk stråling.

Årets mest omtalte navn er støj-eksperimentalisterne The Dead C, der fejrer deres 30-års-jubilæum med et yderst sjældent besøg i Europa og deres første koncert på dansk grund. De har udgivet plader på Flying Nun og Siltbreeze – hvoraf bl.a. “Trapdoor Fucking Exit” og “Harsh 70’s Reality” står som hovedværker. De er i den grad fortsat aktive som band med udgivelsen af den anmelderroste “Armed Courage” i 2013 og et nyt album her i august 2016. Bookinggruppen har arbejdet på denne sag i en del år, så det er en must-see for fans af Pavement, Sonic Youth, Wolf Eyes etc. På FOEG vil man ligeledes kunne høre et solosæt med Bruce Russell fra Dead C, der også er en anerkendt skribent og forfatter og drev det hedengangne Xpressway label i New Zealand. Bandkollegaen Michael Morley spiller også under sit solopseudonym, Gate.

På den internationale flanke vil man derudover kunne opleve værker af den franske elektroakustiker og særling ­ Éliane Radigue (som ikke selv kan rejse mere), den amerikanske noise-duo Zebu!, den skotske psychfolk-sangskriver Bob Theil (“so far”), den amerikanske PAN-producer og billedkunstner James Hoff, sarangi­spiller og poet Louise Landes Levi, der efter studier hos Terry Riley og La Monte Young er gået skridtet videre mod den indiske raga, samt guitaristen Mike Cooper, der er kendt for at have takket nej til at være med i The Rolling Stones for at hellige sig sin egen vej igennem fem årtiers eksperimenter med blues og fri musik.
Et andet personligt højdepunkt bliver at høre Gerald Donald, en af Detroit­-technoens mest kompromisløse og teknologi-fikserede kunstnere. Gerald Donald optræder under navnet Arpanet, men er nok primært kendt som den ene halvdel af Drexciya, kunstnernavnet Dopplereffekt og for sine udgivelser med Underground Resistance.

Det Milano-baserede Hundebiss-label er også tilbage på Festival of Endless Gratitude med to italienske kuriositeter. Inden sin optræden ved FOEG 2012 havde Stargate (Lorenzo Senni) netop udsendt sit formentlig største hit, trance-albummet “Hexplore Superfluidity”, og han har siden bare skruet op for abstraktionsniveauet og hastigheden. Fra samme label kommer den Berlin-baserede visuelle kunstner og komponist, Francesco Cavaliere, som jeg ikke kender specielt indgående, men som har optrådt med Ghédalia Tazartès og bevæger sig i feltet mellem film og musik. Han har udsendt de to første afsnit af sci-fi-hørespillet “Gancio Cielo” på Hundebiss inden for det seneste år, og at dømme efter “Gancio Cielo” kan det godt gå hen og blive én af de gode overraskelser på årets program…

Fra Norge kommer ambient-industrial-projektet Human Inferno, der er et alias for David Gurrick og er udgivet på Entracte. Derudover har bookerne været på den anden side af sundet for at finde synth/acidtechno-duoen NOS++T++, som bl.a. optrådte på Intonal-festivalen i Malmø tidligere i år.

En række danske kunstnere er også på plakaten. Trommeslagerne Felia Gram-Hanssen (tidl. Thulebasen) og Jaleh Negari (Selvhenter) vil sammen med to dansere opføre Felias medietranscenderende værk “Circular Sound”. FOEG præsenterer desuden en ny akustisk duo med Magnus Knudsen & PJ Bonneman fra hhv. De Høje Hæle og det københavnske K-town­-band Gorilla Angreb, der vil fremføre både nye og gamle sange fra Bonnemans solo­katalog.
Endvidere præsenterer FOEG det spraglede københavnske prog-orkester Værket. Læg også mærke til trioen Gulddværg, der laver elektronisk musik i et ekstremt syret lydunivers af synths, pads og samples.

Line-up Festival of Endless Gratitude 2016: ​The Dead C (NZ), ​Bob Theil (UK), ​Arpanet (US), ​Gate (NZ), ​Mike Cooper ​(UK), Chalaque (UK/US), ​Éliane Radigue performed by Emmanuel Holterbach (FR), NOS++T++ (SE), ​James Hoff (US), Francesco Cavaliere (IT), ​Stargate (IT), ​Louise Landes Levi (US), ​Peter Bonneman med Magnus Knudsen (DK), ​Gulddværg (DK), Robert Yeats (NZ), Bruce Russell (NZ), Felia Gram-Hanssen – ­ Circular Sound (DK), Zebu! (US), Human Inferno​ (NO), Værket (DK).

Info: Den niende udgave af Festival of Endless Gratitude finder sted den 15.-17. september 2016 i Remisen, Kgs. Enghave – RSVP.