Passive/Aggressive

Saba Alizadeh – Sparsomme, stemningsmættede kompositioner fra Iran

Blog March 1 2019

af Alexander Julin Mortensen

Iranske Saba Alizadeh udgav i 2018 selv sin debut, “Scattered Memories”, på CD i hjemlandet. Det er dog først nu, ved genudgivelsen på Karl Records (digitalt og på vinyl), at den bliver distribueret uden for Irans grænser, hvilket bestemt er kærkomment. Alizadeh har bl.a. medvirket på Teheran-produceren Sotes omfattende opsamling “Girih: Iranian Sound Artists”, der kortlægger mange nyere ansigter inden for elektronisk og eksperimenterende musik i Iran. Med hans debut står det klokkeklart, at Alizadeh er værd at holde øjne og ører rettet mod fremover.

“Scattered Memories” bevæger sig i krydsfeltet mellem det traditionelle og moderne såvel som det elektroniske og akustiske. Ikke ulig Sote giver Alizadeh på flere numre også nyt liv til en traditionel lyd ved at inkorporere den i en ny musikalsk kontekst, nok tydeligst på værkets titelnummer samt “Fever” og “Greetings to Earthfire”. Der er selvfølgelig langtfra noget nyt i at dekonstruere fortidens musikkultur for at skabe et mere fremadskuende udtryk. Derfor er det heller ikke Alizadehs umiddelbare tilgang, der fremstår mest interessant vedværket, selvom den bestemt heller ikke gør det mindre dragende.

Det bemærkelsesværdige er derimod måden, hvorpå han formår at skabe en enormt stemningsmættet musik ud af sine sparsomme kompositioner. De er ofte underspillede og bygget op omkring enkelte og simplistiske lydkilder (såsom synth, strenge og feltoptagelser) og melodier, som Alizadeh imidlertid får et maksimalt udbytte ud af. Selvom der sjældent er mange elementer i spil ad gangen, gør Alizadahs album nemlig et stort indtryk fra start til slut med sin hjemsøgende atmosfære og til tider mærkværdigt behagelige vemodighed.


Info: “Scattered Memories” blev genudgivet på Karl Records i februar og adskiller sig fra den oprindelige CD-udgivelse ved en revideret og længere trackliste.