Passive/Aggressive

Sami Baha – En udkrystallisering af episk melodiøsitet

Blog March 31 2016 Sami_Baha

Af Alexander Julin

Tyrkiske Sami Baha har inden for de seneste år markeret sig på Soundcloud med en række numre og mixes, der alle har vidnet om hans decideret sublime evner som melodiskaber. Heller ikke på hans debutudgivelse, “Mavericks”, varer sangene meget mere end to-tre minutter, men de formår både hver for sig og ikke mindst som dele af en helhed at omfavne en moderne popsensibilitet, uden at Sami Baha på nogen måde giver afkald på sin kunstneriske integritet.

“Mavericks”, der udkommer via Planet Mu, består af seks numre og når kun lige at runde et kvarter. Som man kunne forvente ud fra Sami Bahas forrige sange, er EP’en en udkrystallisering af episk melodiøsitet, som kommer til udtryk i et altid knivskarpt lydbillede, der dikteres af tikkende beats og klare synthesizermelodier på samtlige numre.

Selvom det ikke giver meget mening at fremhæve ét track frem for andre, kan man ikke andet end at overgive sig til et dybt vanedannende nummer som “Tozko Paran”. Det virker skræddersyet som soundtrack til nattens ugerninger, men besidder også en mere universel følelse af ekstase, som den kommer til udtryk i forelskelsen, eller blot idet man sejrer over hverdagens byrder.

Der er en grænse for, hvad man kan nå at demonstrere på et kvarter, men Sami Baha udnytter det begrænsede tidsrum maksimalt. Det befriende ved hans debut består i, at sangene ikke prøver på at være mere, end de er. Der er tale om et af tidens bedste ører for og håndværk ud i elektronisk popmusik, hvor alle forstyrrende elementer er frasorteret til fordel for et tydeligt fokus på netop det, der oftest gør, at man vender tilbage til popmusikken: melodien. Tilmed lykkes det ham at vedligeholde en kant, der vækker associationer til mange af Fade To Minds produktioner – uden at Bahas egen tilgang dog kan reduceres til en referenceramme af andres produktioner – og det gør det blot endnu sværere ikke at holde af “Mavericks” fra første lyt og vende tilbage gang på gang.

Info: “Mavericks” udkommer på Planet Mu fredag d. 1. april.