Passive/Aggressive

Selvhenter sætter andedammen i bevægelse med ny udgivelse (premiere)

Blog October 27 2014 11-704x1024

Af Peter Svendsen

Siden midt/slut-nullerne har verden haft fornøjelsen af at blive ført ind i det abstrakte lydunivers, der er Selvhenter, hvad enten det har været hårdtslående noisepunket smadder eller dronet meditativ free. Det er før set skrevet, at Selvhenter skal høres live, og det har både Europa og Japan også haft rig mulighed for. Dermed dog ikke sagt, at man ikke skal huske at høre deres plader.

En ny smeltedigel af en plade betitlet Motions of Large Bodies udkommer i december, hvor genrekonventioner sprænges og blandes. Noiserock, drone, krautet rytmik, fri jazz, effekter og det fjerne østen, giver sammenlagt en omskiftelig, men underligt homogen, oplevelse. Homogeniteten opstår i den evige fornemmelse af bevægelse i musikken, præcis som pladens titel indikerer. Det er fuldstændig ligegyldigt, om det er den tunge dronemetal, den østligt spirituelle stammemusik eller om det hele lyder som et massivt tågehorn på en diset sø, så er der den samme bevægelse, der binder pladen sammen til et.

Selvhenter placerer sig derved også i midten af en masse forskellige scener og tilgange, hvor hvert enkelt medlem (Sonja LaBianca, Anja Jacobsen, Maria Bertel, Jaleh Negari, Maria Diekmann) bevæger sig af sin egen sti, for senere at mødes i en senere inkarnation. Selvfølgelig er der vidt forskellige udtryk og selvfølgelig har hver enkelt skæring sin egen personlighed, men det er også netop derfor at man skal huske på at værdsætte musik som dette. Det er ikke mange steder man kan finde musik der stritter i så mange forskellige retninger, men stadig fremstår som et samlet, naturligt og vellydende hele.

Det hele er stadig centreret omkring pigernes eget label Eget Værelse, hvorpå også flere andre udgivelser med medlemmerne kommer, herunder Valby Vokalgruppe og Frk. Jacobsen. Kollektivet og den individuelle udforskning går igen i både Selvhenter og Eget Værelse.

Der er ingen grund til ikke at tilføje Motions of Large Bodies til samlingen, for selv hvis man skulle gå hen ikke at kunne lide den symbiotisk legesyge helhed, så er der med sikkerhed numre på pladen, der vil falde i smag.

Info: Motions of Large Bodies udkommer på vinyl i december på Eget Værelse. Der er premiere på hele udgivelsen, som du kan høre de næste 14 dage i Sounds by Passive/Aggressive – vores bud på et dansk free music archive.