Passive/Aggressive

The Blondi’s Salvation – en middelalderlig frelserkirke

Blog April 2 2013 4149125

Af Andreas Melchior

Alt for mange samtidige bands, der prøver kræfter med psychgenren, kører rundt i en pseudopsykedelisk fuge pløjet af Brian Jonesdown Massacre (BJM). Man kunne endda mistænke visse af disse bands for, at BJM var deres primære inspirationskilde til 60’ernes psykedeliske rock, hvilket dog ikke undskylder denne plagiering. Det er selvfølgelig spekulationer, og i sidste ende er det ikke engang vigtigt. Noget kunne dog tyde på, at der hersker en udbredt opfattelse af, at rumklang = psykedelisk. Det er hermed afkræftet.

Nuvel, en af de bevidsthedsudvidende erkendelser går ud på at bevare et åbent sind, og som udgangspunkt, er der ikke nødvendigvis noget galt i, at lade sig inspirere af Brian Jonestowns riffbaserede slacker-sike. Effekter som ekko, baglæns instrumentering, etnificerede jams og reflekterende tekster af mere eller mindre spirituel karakter, var såmænd allerede solide psych-klichéer i sidste halvdel af 1967. Det beklagelige ligger i den udvanding af den psykedeliske erfaring, som jo gik ud på at sprænge rammer og udfordre hidtidige anskuelser. Hvad der startede som et forsøg på at gengive indblik og oplevelser hinsides sindets afkroge, er således endt i pastichefyldt faksimilering.

At det er ladsiggørligt både at skæve til BJM og samtidig finde frem til sit eget, er The Blondi’s Salvation fra Nantes i Frankrig et eksempel på. På blot få måneder har bandet med det charmerende, lidt vrøvleengelske navn nemlig produceret to interessante selvudgivelser: i oktober 2012 kom den ganske udmærkede Songs of the New World Order, som ikke desto mindre ligger i tråd med den rockede neo-psych. Songs… blev opfulgt af den endnu mere interessante EP To Our Future fra januar 2013. På sidstnævnte har bandet nedsunket kruset i heksemutters gryde og brygget en magisk eliksir, bestående af et stærkt, senmiddelalderligt groove, der bl.a. krydres med periodevise ekstatiske ragafreakouts. Til tider er indtrykket næsten overvældende. Det orientalske præg peger i retning af en lidt tungere og mindre folk’et udgave af The Incredible String Band, foreløbig dog uden gøgl og leprechauns.

Blondi’s Salvation har desuden dannet kollektivet ”The French Reverb Church” (der var den med rumklangen igen), med det ubeskedne mål at samle den psykedeliske scene i Europa. Forhåbentlig fortsætter The Blondi’s Salvation deres dannelsesrejse mod østerland. Skål for fremtiden.

Lyt til To Our Future: